Żydzi od kuchni. Wieczór autorski Hanny Merlak

W poniedziałek 25 listopada zapraszamy na spotkanie autorskie, podczas którego autorka opowie o książce i pracy nad nią. Będzie też możliwość kupienia własnego egzemplarza (płatność tylko gotówką!) i zdobycia autografu. A może i dedykacji…?

 

Hanna Merlak stworzyła niezwykłą książkę, w której trudne historie splatają się z pysznym jedzeniem, przepisami cudem tylko ocalonymi przed zapomnieniem. Wśród przepisów możemy znale również te autorstwa Członków Gminy

 

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwo Austeria.
„Nie wiem dokładnie, kiedy zorientowałam się, że niektóre dania przygotowywane w moim domu mają nazwy niezrozumiałe dla większości znajomych. Mało kto wie, czym są mace braj, bubelaki, maśtyka lub zupa nic, a nie znam już nikogo, kto potrafiłby rozpoznać je wszystkie jednocześnie. Nietypowe nazwy potraw pochodzące z przepiśnika mojej prababci, Madzi Leszczyńskiej, można potraktować jako cenne źródło informacji na temat historii nie tylko mojej rodziny, ale i całej przedwojennej Polski. (…)

 

Poniedziałek 25 listopada, o godz. 18:00
Hillel Warszawa – ul. Tłomackie 3/5, wejście na parterze Błękitnego Wieżowca, naprzeciwko Żydowskiego Instytutu Historycznego
Spotkanie jest otwarte dla wszystkich!

 

Spotkanie jest współorganizowane przez Fundację Hillel PolskaTaube Center for the Renewal of Jewish Life in Poland Foundation