Koszerność

Żydowskie prawo dotyczące żywności ustala zasady produkcji, przygotowania i serwowania jedzenia. Żydzi przestrzegający zasad koszerności będą spożywać tylko jedzenie, które posiada właściwe certyfikaty wydawane przez rabinów lub specjalnie do tego powołane instytucje. Dotyczy to produktów mięsnych, pieczonych oraz nabiału. Wszystkie garnki, naczynia i sztućce muszą być używane tylko na koszerne pokarmy. Mleczne i mięsne pokarmy żywnościowe muszą być trzymane oddzielnie i gotowane w różnych garnkach. Nie będą także spożywane w tym samym czasie. Tradycyjnie po zjedzeniu produktów mięsnych czeka się trzy godziny, zanim zje się produkty mleczne. Niektórzy czekają nawet sześć. Religijni Żydzi jedzą tylko w koszernych restauracjach, posiadających odpowiednie certyfikaty.

Żeby zwierzę było koszerne, według prawa żydowskiego musi „przeżuwać” i mieć rozszczepione kopyta. Dozwolone są więc produkty z krów lub owiec. Wieprzowina jest zakazana. Wśród ptaków dozwolony jest głównie drób – kurczak, indyk, kaczka, gęś. Zakazane są ptaki drapieżniki. Koszerna ryba musi mieć płetwy i łuski. Dozwolone więc będą dorsz, karp, flądra, łosoś czy tuńczyk, ale zakazane skorupiaki, ośmiornice czy ostrygi. Do zwierząt i drobiu stosuje się koszerny i humanitarny ubój zwany Szchitą. Dokonywać jej może tylko posiadająca odpowiednie kwalifikacje i licencje osoba, zwana Szochet.

Aby zaspokoić potrzeby żydowskich klientów, producenci często wytwarzają produkty, które są specjalnie nadzorowane i posiadają certyfikat koszerności. Ortodoksyjni Żydzi będą spożywać tylko takie produkty. Jednakże osoby mniej rygorystycznie podchodzące do koszerności mogą jeść koszernie tylko w domu, albo nawet jeść niekoszerne jedzenie, powstrzymując się jednak od spożywania wieprzowiny oraz owoców morza i potraw, w których miesza się mięso z mlekiem.

KOSZERNA POLSKA

Ponad 1700 koszernych produktów znajdą Państwo na uruchomionej właśnie stronie www.koszernapolska.pl. Nowa lista produktów koszernych powstawała przez ponad rok pod ścisłym nadzorem Naczelnego Rabina Polski oraz przy ogromnej pomocy Rabina Moshego Blooma.

Lista będzie aktualizowana co kwartał. Koszerna Polska jest rozwinięciem koordynowanej przez Kalinę Kościńską strony Koszerna Półka, na której wciąż będą pojawiały się informacje o nowych, ciekawych produktach.

Jak mówi Kalina Kościńska, największym wyzwaniem było zweryfikowanie, czy produkty z aktualnymi certyfikatami koszerności rzeczywiście są dostępne w Polsce i w których sklepach można je kupić (warto dokładnie czytać uwagi dotyczące sprawdzania kodów na opakowaniach). Najbliższe miesiące oznaczają dużo pracy, ponieważ aktualizowanie poprzedniej listy pokazało że brakuje na niej koszernych dżemów, jogurtów czy serków kanapkowych. Trwające rozmowy z kilkoma rodzimymi producentami dają nadzieję na dobre nowiny. Chodzi przede wszystkim o to, żeby członkowie naszej społeczności mieli możliwe jak największy wybór.