Żydzi mają obowiązek jeść koszernie, czyli zgodnie z nakazami i zakazami zawartymi w Torze. Zakazane jest m.in. jedzenie mięsa wielu zwierząt, ale i mieszanie ze sobą niektórych koszernych produktów np. mięsa i masła. Nasi mędrcy, rabini te bardzo czasem skomplikowane przepisy i zasady koszernego jedzenia uzasadniają jego wpływem na naszą duchowość, etyką człowieka pobożnego.
Gmina Żydowska zobowiązana jest do zapewnienia Żydom dostępu do koszernych produktów spożywczych. Koszerność artykułów, które mogą kupować członkowie społeczności żydowskiej, a także miejsc, w których mogą się stołować nadzorowana jest przez Naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha. W oparciu o jego zalecenia powstała poniższa lista, która ułatwi dotarcie do koszernych produktów oraz miejsc, które mają je w swojej ofercie.
Adres: Twarda 6
00-105 Warszawa
Godziny: 12:00 - 14:30, piątek 12:00-14:00
Telefon: +48 798 364 542
Adres: Aleja Jana Pawła II 11
róg Sienna 53
Godziny: 12:00 - 19:00, piątek i sobota zamknięte
Telefon: +48 22 620 08 88
Adres: ul. Twarda 6
00-105 Warszawa
Godziny: 10:00 - 18:00, niedziela do 15:00, piątek i sobota zamknięte
Telefon: +48 602 466 554
Adres: ul. Chmielna 9a
00-021 Warszawa
Godziny: 12:00-16:00 poniedziałek - piątek
Telefon: +48 533 072 790
Adres: ul. Chmielna 9a
00-021 Warszawa
Godziny: 10:00-15:00 niedziela
Telefon: +48 533 072 790
Adres: ul. Grzybowska 2, Ip
00-131 Warszawa
Godziny: 9:00 - 20:00
Telefon: +48 501 741 703
Adres: ul. Górczewska 160
01-460 Warszawa
Godziny: 9:00 - 20:00
Telefon: +48 692 272 810